Sportaanbod

Muay Thai (thaiboksen)


Muay-Thai is een eeuwenoude krijgskunst en de nationale sport van Thailand. Het is ontstaan uit Krabi-krabong (“kort en lang wapen”), een gewapende krijgskunst ontwikkeld door oude Thaise krijgers op het slagveld. Wanneer een krabi krabong-vechter zijn wapens niet meer had, kon hij zijn acht lichaamsdelen (vuisten, ellebogen, knieën en benen) als dodelijke wapens gebruiken; deze stijl wordt muay boran (“boran” betekent traditioneel) genoemd. Vanuit het zeer complexe muay boran is het huidige wedstrijdgerichte muay thai ontstaan.

Oorspronkelijk waren muay thai gevechten met blote vuist. Gaandeweg begonnen de strijders hun vuisten en voorarmen met henneptouwen in te binden (zn. “saan-chuak”). Bokshandschoenen werden pas vanaf 1929 gebruikt. Ook het systeem van vaste rondetijden (afhankelijk van de gewichtsklasse tussen 2 x 2 minuten tot maximaal 5 x 3 minuten) was initieel anders: men gebruikte toen 13 kokosnoten met een gat in het midden, die in het water geplaatst werden. Een ronde eindigde met de eerste kokosnoot die naar beneden ging.

Voor de niet geoefende sporter lijkt bij thaiboksen misschien bijna alles toegestaan, maar er gelden bij deze sport wel degelijk duidelijke regels. Muaythai onderscheidt technieken met vuisten, benen, ellebogen en knieën. Trappen kunnen naar het hoofd, lichaam of bovenbeen gemaakt worden. Lowkicks, die op de bovenbeenspier belanden, kunnen al een bijzonder effectieve uitwerking hebben. In tegenstelling tot het zn. kickboxing zijn bij muay thai dus ook knieën en ellebogen toegestaan. Een ander verschil met het (kick-)boksen is het zogenaamde “clinchen”: bij het normale (kick-)boksen worden de vechters gescheiden op het moment dat zij elkaar als het ware “omarmen”, maar bij thaiboksen is het dan toegestaan om de tegenstander met de knie of elleboog te bewerken en indien mogelijk tegen het canvas te gooien. Door deze verscheidenheid aan technieken vereist deze sport veel training van de beoefenaar, alvorens er aan wedstrijden kan worden deelgenomen. Zeer velen beoefenen deze sport daarom puur recreatief.

 

SAAN-CHUAK/Buh-Si-Do is gespecialiseerd in het geven van lessen in Muay Thai. We onderscheiden bv. de verschillende knie-en elleboogtechnieken en gebruiken de Thaise benamingen hiervoor. Wij helpen graag iedereen op zijn eigen niveau hier in verder. We hebben momenteel ook een jeugdgroep (-16j) bij wie we geen contact naar het hoofd toelaten. Voor het geven van de trainingen maken wij regelmatig gebruik van bokszakken, trapkussens en pads. De focus van onze lessen ligt zowel op de techniek van deze vechtsport als ook op kracht en conditie.

 

Kickboksen


SAAN-CHUAK/Buh-Si-Do biedt kickboxing aan op alle niveaus. Bij kickboksen mag de vechter naast zijn vuisten ook zijn benen gebruiken. Lage trappen zijn toegelaten, maar geen ellebogen, knieën, of clinching, en kickboxing is als dusdanig een eenvoudigere variant dan Muay Thai.

 

Boksen


Boksen is één van de bekendste vechtsporten en is ook bij ons erg populair onder onze leden. Bij Saan-Chuak Buhsido staan sommige lessen in het teken van boksen omdat een goede bokstechniek noodzakelijk is om een volledige vechter te kunnen worden. De focus ligt op techniek (zowel aanval als verdediging) en conditie.